Boskoopse Smeulende Kerstboom

Elke tiende bier wordt een experimenteel bier gebrouwen van eigen recept. De Boskoopse Smeulende Kerstboom is het eerste "jubileum bier" en is een rauchbier met dennentoppen. Het bier heeft een sterke rooksmaak gecombineerd met geurende dennentoppen. Het is alsof je door een dennenbos loopt, maar dan een die behoorlijk brandt!

De kombinatie van een gul aandeel rookmout en een nog gullere gift dennentoppen maakt dit een bier om lang van te genieten.

Het is nogmaals gebrouwen in 2019 en 2023, met een EasyBrew30 brouwketel.

Aanbevolen drink temperatuur: 8...12 oC

Boskoopse Smeulende Kerstboom 2023

Boskoopse Smeulende Kerstboom

Boskoopse Smeulende Kerstboom

Boskoopse Smeulende Kerstboom
Gebotteld: 2024-01-20 (batch 010)
2019-11-11 (batch 029)
2016-05-29 (batch 010)
Alc. vol.: 6.8%
EBC: 36
EBU: 36
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 2,760gr Pilsmout (3 EBC)
2,210gr Rookmout (6 EBC)
860gr Municher I (15 EBC)
240gr Cara Munich III (150 EBC)
130gr Melanoidin mout (70 EBC)
60gr Carafa Special III (1400 EBC)
Hops: 23gr Northern Brewer (2017, 7.0% @ 90 min)
40gr Hallertau Hersbrucker (2018, 2.1% @ 30 min)
40gr Hallertau Hersbrucker (2018, 2.1% @ 20 min)
Kruiden: 10gr Dennentoppen (gedroogd @ 90 min)
40gr Dennentoppen (gedroogd @ 30 min)
Gist: 17gr DCL/Fermentis S-04 SafAle English Ale
SG (begin - eind): 1.064 - 1.020 (batch 053)
1.069 - 1.020 (batch 029)
1.065 - 1.021 (batch 010)
Maisch-schema: Eerste rust: 90 minuten met 22 liter Boskoops water (met 2.5ml melkzuur en 2.5gr CaSO4) van 69oC op 67oC
Roeren na iedere 15 minutes voor het 1e uur
In 15 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten rust op 78oC
Gespoeld met 8.8 liter Boskoops water (onbehandeld) op 88oC
Vergisting: Eerste vergisting van 4-8 dagen
Tweede vergisting van 7-12 dagen (20gr dennentoppen toegevoegd in hopzakje)

Boskoopse Smeulende Kerstboom
Bottelen: In 30cl flesjes met 1 drop Coopers carbonation sugar (effectief 2.5gr. suiker)
Batch-nummer(s): 010 (29 liter weckpan)
029, 053 (EasyBrew30)