Boskoopse Smeulende Kerstboom
Elke tiende bier wordt een experimenteel bier gebrouwen van eigen recept. De Boskoopse Smeulende Kerstboom is het eerste "jubileum bier" en is een rauchbier met dennentoppen. Het bier heeft een sterke rooksmaak gecombineerd met geurende dennentoppen. Het is alsof je door een dennenbos loopt, maar dan een die behoorlijk brandt!De kombinatie van een gul aandeel rookmout en een nog gullere gift dennentoppen maakt dit een bier om lang van te genieten.
Het is nogmaals gebrouwen in 2019 en 2023, met een EasyBrew30 brouwketel.
Aanbevolen drink temperatuur: 8...12 oC
Gebotteld: | 2024-01-20 (batch 010) 2019-11-11 (batch 029) 2016-05-29 (batch 010) |
Alc. vol.: | 6.8% |
EBC: | 36 |
EBU: | 36 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 2,760gr Pilsmout (3 EBC) 2,210gr Rookmout (6 EBC) 860gr Municher I (15 EBC) 240gr Cara Munich III (150 EBC) 130gr Melanoidin mout (70 EBC) 60gr Carafa Special III (1400 EBC) |
Hops: | 23gr Northern Brewer (2017, 7.0% @ 90 min) 40gr Hallertau Hersbrucker (2018, 2.1% @ 30 min) 40gr Hallertau Hersbrucker (2018, 2.1% @ 20 min) |
Kruiden: | 10gr Dennentoppen (gedroogd @ 90 min) 40gr Dennentoppen (gedroogd @ 30 min) |
Gist: | 17gr DCL/Fermentis S-04 SafAle English Ale |
SG (begin - eind): | 1.064 - 1.020 (batch 053) 1.069 - 1.020 (batch 029) 1.065 - 1.021 (batch 010) |
Maisch-schema: | Eerste rust: 90 minuten met 22 liter Boskoops water (met 2.5ml melkzuur en 2.5gr CaSO4) van 69oC op 67oC Roeren na iedere 15 minutes voor het 1e uur In 15 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten rust op 78oC Gespoeld met 8.8 liter Boskoops water (onbehandeld) op 88oC |
Vergisting: | Eerste vergisting van 4-8 dagen Tweede vergisting van 7-12 dagen (20gr dennentoppen toegevoegd in hopzakje) |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 1 drop Coopers carbonation sugar (effectief 2.5gr. suiker) |
Batch-nummer(s): | 010 (29 liter weckpan) 029, 053 (EasyBrew30) |