Boskoopse Oude Gespikkelde Kip

(V.1 en V.2 - The Dark Side of the Old Speckled Hen)

Een imitatie van Morland's Old Speckled Hen, een zachte Engelse Bitter met een caramel-toon, gebaseerd op een partial-maisch recept van BrewUK (zie links)(V.1 = 001) en later full-maisch versies (batches 005 en 012)
Heldere bitter, met een mooie schuimkraag, en een licht prikkelend mondgevoel. Een mooie licht bittertje, gecombineerd met een zachte caramel-smaak. Licht hop-bittere nasmaak, met een hele lichte fruitig zuurtje van de gist.

Daar ik altijd Pink FLoyd draai als ik brouw en ik een versie wilde brouwen met iets meer caramel, is er een donkere variant gebrouwen met donkere kandij-siroop (batches 031 en 40). Die heet ook toepasselijk: The Dark Side of the Old Speckled Hen. Deze versie heeft een mooie diepere caramel/koffie-toets met een gebalanceerde moutigheid.

Aanbevolen drink temperatuur: 7...10 oC

Boskoopse Oude Gespikkelde Kip

The Dark Side of the Old Speckled hen
Gebotteld: 040: 2021-07-27
031: 2020-03-03
Alc. vol.: 040: 6.9%
031: 6.2%
EBC: 040: 91 (foutief vermeld op label)
031: 104
EBU: 040: 41
031: 42
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: Batches 031 en 40 (The Dark Side of the Old Speckled Hen):
2.750kg Pale Ale mout (5 EBC)
0.720kg Dark Crystal mout (280 EBC)*
0.140kg Special B (320 EBC)*
0.140kg CaraMunch I (90 EBC)*
0.330kg Münchner I mout (14 EBC)
0.190kg Donkere Kandij-siroop (200 EBC) (tijdens koken)
0.560kg Donkere Kandij-siroop (520 EBC) (na hoofdvergisting, tijdens koudhoppen)
* kan ook vervangen worden door : 1,000gr Crystal mout (130 EBC)
Hoppen: Batches 031 en 040 (The Dark Side of the Old Speckled Hen):
30.0gr Cascade (2020, 8.9% @ 90 minuten)
40.0gr Cascade (2020, 8.9% @ 15 minuten)
20.0gr First Gold (2020, 10.29% @ 15 minuten)
30.0gr Cascade (2020, 8.9% @ koudhop)
Gist: Batches 031 en 040 (The Dark Side of the Old Speckled Hen):
17.0gr Lalleman Windsor British-Style Ale
SG (begin - eind): 040: 1058 - 1.008
031: 1.062 - 1.022*
* Kandij-siroop is volledig tijdens koken toegevoegd en SG(start) 040 is zonder de extra kandijsuiker-toevoeging
Maisch-schema: Batches 031 en 040 (The Dark Side of the Old Speckled Hen):
Beta-amylase: 64oC 45 minuten
Alpha-amylase: 72oC 45 minuten
Uit-maischen: 78oC 10 minuten
met 20 liter Boskoops water met 2.5gr CaCl2 en 4.5ml melkzuur (80%)
Nagespoeld met 8.1 liter Boskoops water met 0.9ml melkzuur (80%)
Vergisting: Batches 031 en 040: Totale vergistingstijd: 45 dagen
Na koudhoppen duidelijke hop-creep!

TILT vergistingscurve
Bottelen: Batches 031 en 040: In 63x 30cl flesjes met 1.39gr suiker per flesje (4.6gr/l)
Batch-nummer(s): 031, 040