Boskoopse PUNKer

De term "pale Ale" was in eerste instantie voorbehouden aan een bier dat was gebrouwd van hele licht-gekleurde mout. Een van de varianten was Oktober-bier, een lichtgekleurde sterk-gehopt brouwsel wat heel populair was onder de beter klassen, die het thuis brouwden; en eenmaal gebrouwd werd het bier twee jaar in een kelder gerijpt.

Onder de eerste brouwers, die bekent staan voor de export van bier naar India was de Bow Brewery, aan de Engelse Middlesex-Essex grens. Bow Brewery bieren werden populair onder de Oost-Indie handelaren in de late 18e eeuw vanwege de brouwerij's locatie en de eigenaar's gunstige kredietlijn van 18 maanden. Schepen transporteerde Bow Brewery's bieren naar India, o.a. hun October bier, die door de reis sterk verbeterede en was erg polulair bij de drinkers in India en duidelijk de India Pale Ales beinvloede.

Vroegere IPA was maar minimaal sterker in alcohol dan de meeste bieren in die tijd en werd niet gezien als een sterk bier; echter een groot gedeelte van de wort was zeer goed vegist, wat weinig suikers achter liet, en het bier was sterk gehopt. Het algemene verhaal dat vroegere IPA's veel sterker dan andere bieren ware in een mythe. Ondanks dat IPA's gebrouwen werden om de lange zeereis te kunnen overleven, andere bieren, zoals de porter, werden ook naar India en Calafornia met succes verscheept. De geschiedenis leert ons dat rond 1860 IPA's op grote schaal gebrouwen werden in Engeland en dat over tijd ze sterker gehopt en hoger vergist werden dan porters en andere bieren.

De vraag naar export-stijl Pale Ale, wat in die tijd in het algemeen India Pale Ale genoemd werd, ontwikklede zich al rond 1840 en werd steeds populairder over de jaren. Amerikaanse, Australische en Canadese brouwerijen begonnen bier te brouwen onder de naam IPA al voor 1900 en de documenten suggereren dat deze bieren sterk leken op de Engelse IPA, maar maakte tot hun voordeel gebruik van de unieke lokale hoppen.

Een van de beroemde IPA's is Brewdog's meest geroemde bier: Punk IPA. De Schotse brouwer werd opgericht in Fraserburgh in 2007 door James Watt en Martin Dickie, waarna ze naar de buurt van Ellon verhuisde in 2012, waar nu ongeveer 120,000 flessen er maand geproduceerd wordt.

Brewdog opende hun eerste bar, vlak bij Aberdeen in 2010. Een tweede bar werd in 2011 geopend in Edenburg, waarna de derde in Glasgow en verder in Camden Town in London. Hierna volgde Nottingham, Newcastle, Manchester, Bristol and Birmingham in 2012 en in Leeds, Stockholm en Shepherd's Bush, London in 2013. In 2014, BrewDog opende bars in São Paulo, Brazil, Dundee in Scotland, Florence, Italy en Helsinki, Finland.

De Boskoopse PUNKer is een imitatie van Brewdog's PUNK IPA, een extreme IPA met een zeer hoog koudhop aroma. Maar nu meer dan een PUNK, en daarom een PUNKer genoemd, met mischien nog iets extremers in de planning: een PUNKest.

De geur zit vol met de Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hoppen, en de eerste slok geeft je de fris-prikkelende sensatie van een typische IPA. Maar dan doen de hoppen hun werk om je smaakpapillen extra te stimuleren, waar de lichte rooksmaak een stevige body geeft. De nasmaak is heerlijk hop-fris, tot de cayenne-peper een lichte, maar prettige sensatie geeft. Een frisse, stevige IPA met een (pittige) twist.

De tweede batch (006) is speciaal gebrouwd voor de zelf-brouw proefavond van de PINT's Mijn Zwager en Ik in Gouda op november 2015.
De vierde batch (014) is een Amerillo-hop versie bij gebrek aan Simcoe hoppen.
De vijfde batch (019) is een speciale versie gebrouwen voor de Dutch Nash Hash 2018
De zesde batch (028) uit 2019 is bij gebrek aan Nelson Sauvin en Simcoe met een aangepaste hopping gebrouwen, o.a. met de Wakatu hop
De zevende batch (038) uit 2021 is gebrouwen met de Sorachi Ace hop... de "definite version"!

Aanbevolen drink temperatuur: 8...12 oC

Boskoopse PUNKer Sorachi Ace editie

Boskoopse PUNKer Wakatu editie

Boskoopse PUNKer Dutch Nash Hash editie

Boskoopse PUNKer Amerillo editie

Boskoopse PUNKer

Boskoopse PUNKer Mijn Zwager en Ik editie

Boskoopse PUNKer
Gebotteld: 2015-03-01 (003)
2015-08-03 (006)
2016-04-17 (009)
2017-05-01 (014)
2018-03-12 (019)
2019-08-16 (028)
2021-05-31 (038)
Alc. vol.: 6.3% (003)
6.6% (006)
6.4% (009)
6.8% (014)
8.0% (019)
8.0% (028)
7.0% (038)
EBC: 23 (003)
25 (006)
25 (009)
25 (014)
30 (019)
29 (028)
29 (038)
EBU: 66 (003)
76 (005)
76 (009)
66 (014)
90 (019)
134 (028)
113 (038)
Brouwvolume: 19 liter
Mouten: 5.43kg Maris Otter Pale Mout (5 EBC)
0.16kg Rookmout (6 EBC)
0.8kg Cara-Munich I (90 EBC)
Hops en kruiden: 50gr Sorachi Ace (2018, 11.0% alpha @ 90 min)
50gr Amerillo (8.9% alpha @ 15 min)
50gr Citra (13.0% alpha @ 15 min)
7.5gr cayenne peper (droog/heel @ 10 min)
50gr Amerillo (8.9% alpha @ vlamuit)
50gr Citra (13.0% alpha @ vlamuit)
125gr Sorachi Ace (2021, 11.7% alpha)
Gist: 17gr DCL/Fermentis US-05 SafAle
SG (begin - eind): 1.062 - 1.014 (003)
1.062 - 1.015 (006)
1.061 - 1.014 (009)
1.065 - 1.015 (014)
1.080 - 1.016 (019)
1.067 - 1.010 (028)(a.g.v. hete zomer is de temperatuur opgelopen tot bijna 30oC
1.070 - 1.018 (038)
Maisch-schema: Maischen gestart met 24.4l Boskoops water (met 3.7gr CaCO4 en 6.0ml melkzuur (80%)) op 71oC
80 minuten op 66.0oC
10 minuten opwarmen van 67oC naar 78oC
10 minuten 78oC (uitmaischen)
Spoelen met 5.4 liter Boskoops water (met 1.1ml melkzuur (80%)) van 80oC
Vergisting: primaire vergisting: 10 dagen
secundaire vergisting met koudhop: 15 dagen

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 54x 33cl flesjes met 1.2gr suiker per flesje (3.6gr/l)
Batch-nummer(s): 003, 006, 009 en 014 (29 liter weckpan)
019, 028 en 038 (EasyBrew30)