Boskoops Winterboomje

Boskoop staat bekend om zijn boomkwekerijen, en voor de koude winterdagen is een bier gebrouwen die de sfeer van de open haard (rook) en de houtige kruiden (jeneverbessen) moet weergeven.

Heldere donker bier, met een zoetige body, waarin de rook, de frisheid van de Amarillo aroma-hop en de kruidige jeneverbessen een mooie nasmaak geven. De open-haard in je bierglas!
De 2015-versie is een extra sterke versie (bij gebrek aan een echte winter) en heeft mooie eikenhouten tonen.
De 2017-versies zijn een verdere ontwikkeling, met Franse eiken-hout snippers, die 3 maanden op whisky gerijpt zijn, en een "restje" whisky; batch 015 met single-malt Old Balluntruan en batch 016 met blended light-peated Firean. De jeneverbessen zijn in deze batches weggelaten.

Aanbevolen drink temperatuur: 10...15 oC

Boskoops Winterboompje 2017 Old Ballantruan edition

Boskoops Winterboompje 2017 Firean edition
Gebotteld: 015: 2017-05-21
016: 2017-06-10
Alc. vol.: 015: 9.6%
016: 8.0%
EBC: 73
EBU: 72
Brouwvolume: 18 liter
Mouten: 3.89 kg Pale Mout (7 EBC)
1.87 kg Rookmout (6 EBC)
1.00 kg Melanoidin mout (10EBC)
0.43 kg Crystal mout (130 EBC)
0.20 kg Pale Chocolate mout (500EBC)
0.13 kg Carafa III (1400 EBC)
Hops: 47.0 gr Centennial (10% @ 90 minuten)
66.0 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten)
31.0gr Amarillo (8.9% @ vlamuit)
4.0gr Iers Mos (vlamuit)
50.0 gr Amarillo (8.9% koudhop 1e en 2e vergisting
125.0 gr Frans eikenhout (20 minuten in zilverfolie geroostered in oven op 180oC) en 3 maanden geweekt in whisky (2e vergisting)
125 gr whisky, 3 maanden geweekt in de houtsnippers (015: Old Ballantruan, 016: Firean)(2e vergisting)
Gist: 2 pakken Wyeast 3787 Trappist High Gravity
SG (begin - eind): 015: 1.094 - 1.028
016: 1.082 - 1.023
Maisch-schema: 21 liter Boskoops water op 66.5oC met 13.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 64oC)
Maisch-schema:
- Beta-amylase: 64oC 40 min
- Opwarmen tot 70oC: 10 minuten
- Alpha-amylase: 70oC 20min
- Opwarmen tot 78oC in 10min
- Uitmaischen: 78oC 10min
4x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie)
Nagespoeld met 8.5 liter (015) / 11.0 liter (016) Boskoops water van 80oC
Vergisting: 1e vergisting met koudhop van 4 dagen
2e vergisting met koudhop van 10 dagen

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 37.5cl flesjes met 0.5 Coopers carbonation drop per flesje
effectief: 1.26gr suiker
Batch-nummer(s): 015 en 016

Boskoops Winterboompje 2015
Gebotteld: 2016-01-16
Alc. vol.: 8.6%
EBC: 65
EBU: 100
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 4.898 kg Pale Mout (7 EBC)
1.872 kg Rookmout (6 EBC)
0.434 kg Crystal mout (130 EBC)
0.135 kg Carafa III (1400 EBC)
Hops: 48.0 gr Centennial (10% @ 90 minuten)
66.0 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten)
35.0 gr Frans eikenhout (20 minuten in zilverfolie geroostered in oven op 180oC) (10min)
31.0gr Amarillo (8.9% @ vlamuit)
41.0 gr Amarillo (8.9% koudhop) plus de 35.0 gr Frans eikenhout
koudhopping zowel in hoofdvergisting als in navergisting
Kruiden: 10.0 gr Jeneverbessen (gekneusd @ 75 minuten)
Gist: 2 pakken Wyeast 3787 Trappist High Gravity
SG (begin - eind): 1.086 - 1.022
Maisch-schema: 21 liter Boskoops water op 66.5oC met 13.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 64oC)
Maisch-schema:
- Beta-amylase: 64oC 30 min
- Opwarmen tot 70oC: 10 minuten
- Alpha-amylase: 70oC 30min
- Opwarmen tot 78oC in 13min
- Uitmaischen: 78oC 5min
3x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie)
Nagespoeld met 8.5 liter Boskoops water van 90oC
Vergisting: 1e vergisting met koudhop van 7 dagen
2e vergisting met koudhop van 9 dagen
Bottelen: In 30cl flesjes met 1 Coopers carbonation drop per flesje
effectief: 2.52gr suiker
Batch-nummer(s): 007

Boskoops Winterboompje
Gebotteld: 2015-01-14
Alc. vol.: 7.0%
EBC: 50
EBU: 101
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 4.300 kg Pale Mout (7 EBC)
1.595 kg Rookmout (6 EBC)
0.370 kg Crystal mout (130 EBC)
0.115 kg Carafa III (1400 EBC)
Hops: 44.1 gr Centennial (10% @ 90 minuten)
65.6 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten)
30.8gr Amarillo (8.9% @ vlamuit)
41.0 gr Amarillo (8.9% koudhop)
Kruiden: 12.0 gr Jeneverbessen (gekneusd @ 90 minuten)
Gist: 2 pakken Wyeast 1056
SG (begin - eind): 1.072 - 1.024
Maisch-schema: 20 liter Boskoops water op 63oC met 10.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 59oC), opwarmen tot 61oC in 7 minuten
Maisch-schema:
- Beta-amylase: 61oC 10 min
- Opwarmen tot 70oC: 15 minuten
- Alpha-amylase: 70oC 45min
- Opwarmen tot 78oC in 10min
- Uitmaischen: 78oC 5min
3x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie)
Nagespoeld met 9 liter Boskoops water van 67oC
Vergisting: 1e vergisting van 6 dagen
2e vergisting met koudhop van 8 dagen
Bottelen: In 30cl flesjes met 1.1 gr kristalsuiker per flesje
Batch-nummer(s): 002
Co-brouwer: John v.d. Sande