Boskoops Winterboomje
Boskoop staat bekend om zijn boomkwekerijen, en voor de koude winterdagen is een bier gebrouwen die de sfeer van de open haard (rook) en de houtige kruiden (jeneverbessen) moet weergeven.Heldere donker bier, met een zoetige body, waarin de rook, de frisheid van de Amarillo aroma-hop en de kruidige jeneverbessen een mooie nasmaak geven. De open-haard in je bierglas!
De 2015-versie is een extra sterke versie (bij gebrek aan een echte winter) en heeft mooie eikenhouten tonen.
De 2017-versies zijn een verdere ontwikkeling, met Franse eiken-hout snippers, die 3 maanden op whisky gerijpt zijn, en een "restje" whisky; batch 015 met single-malt Old Balluntruan en batch 016 met blended light-peated Firean. De jeneverbessen zijn in deze batches weggelaten.
Aanbevolen drink temperatuur: 10...15 oC
|
|
Gebotteld: | 015: 2017-05-21 016: 2017-06-10 |
Alc. vol.: | 015: 9.6% 016: 8.0% |
EBC: | 73 |
EBU: | 72 |
Brouwvolume: | 18 liter |
Mouten: | 3.89 kg Pale Mout (7 EBC) 1.87 kg Rookmout (6 EBC) 1.00 kg Melanoidin mout (10EBC) 0.43 kg Crystal mout (130 EBC) 0.20 kg Pale Chocolate mout (500EBC) 0.13 kg Carafa III (1400 EBC) |
Hops: | 47.0 gr Centennial (10% @ 90 minuten) 66.0 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten) 31.0gr Amarillo (8.9% @ vlamuit) 4.0gr Iers Mos (vlamuit) 50.0 gr Amarillo (8.9% koudhop 1e en 2e vergisting 125.0 gr Frans eikenhout (20 minuten in zilverfolie geroostered in oven op 180oC) en 3 maanden geweekt in whisky (2e vergisting) 125 gr whisky, 3 maanden geweekt in de houtsnippers (015: Old Ballantruan, 016: Firean)(2e vergisting) |
Gist: | 2 pakken Wyeast 3787 Trappist High Gravity |
SG (begin - eind): | 015: 1.094 - 1.028 016: 1.082 - 1.023 |
Maisch-schema: | 21 liter Boskoops water op 66.5oC met 13.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 64oC) Maisch-schema: - Beta-amylase: 64oC 40 min - Opwarmen tot 70oC: 10 minuten - Alpha-amylase: 70oC 20min - Opwarmen tot 78oC in 10min - Uitmaischen: 78oC 10min 4x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie) Nagespoeld met 8.5 liter (015) / 11.0 liter (016) Boskoops water van 80oC |
Vergisting: | 1e vergisting met koudhop van 4 dagen 2e vergisting met koudhop van 10 dagen |
Bottelen: | In 37.5cl flesjes met 0.5 Coopers carbonation drop per flesje effectief: 1.26gr suiker |
Batch-nummer(s): | 015 en 016 |
Gebotteld: | 2016-01-16 |
Alc. vol.: | 8.6% |
EBC: | 65 |
EBU: | 100 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 4.898 kg Pale Mout (7 EBC) 1.872 kg Rookmout (6 EBC) 0.434 kg Crystal mout (130 EBC) 0.135 kg Carafa III (1400 EBC) |
Hops: | 48.0 gr Centennial (10% @ 90 minuten) 66.0 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten) 35.0 gr Frans eikenhout (20 minuten in zilverfolie geroostered in oven op 180oC) (10min) 31.0gr Amarillo (8.9% @ vlamuit) 41.0 gr Amarillo (8.9% koudhop) plus de 35.0 gr Frans eikenhout koudhopping zowel in hoofdvergisting als in navergisting |
Kruiden: | 10.0 gr Jeneverbessen (gekneusd @ 75 minuten) |
Gist: | 2 pakken Wyeast 3787 Trappist High Gravity |
SG (begin - eind): | 1.086 - 1.022 |
Maisch-schema: | 21 liter Boskoops water op 66.5oC met 13.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 64oC) Maisch-schema: - Beta-amylase: 64oC 30 min - Opwarmen tot 70oC: 10 minuten - Alpha-amylase: 70oC 30min - Opwarmen tot 78oC in 13min - Uitmaischen: 78oC 5min 3x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie) Nagespoeld met 8.5 liter Boskoops water van 90oC |
Vergisting: | 1e vergisting met koudhop van 7 dagen 2e vergisting met koudhop van 9 dagen |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 1 Coopers carbonation drop per flesje effectief: 2.52gr suiker |
Batch-nummer(s): | 007 |
Gebotteld: | 2015-01-14 |
Alc. vol.: | 7.0% |
EBC: | 50 |
EBU: | 101 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 4.300 kg Pale Mout (7 EBC) 1.595 kg Rookmout (6 EBC) 0.370 kg Crystal mout (130 EBC) 0.115 kg Carafa III (1400 EBC) |
Hops: | 44.1 gr Centennial (10% @ 90 minuten) 65.6 gr Amerillo (8.9% @ 20 minuten) 30.8gr Amarillo (8.9% @ vlamuit) 41.0 gr Amarillo (8.9% koudhop) |
Kruiden: | 12.0 gr Jeneverbessen (gekneusd @ 90 minuten) |
Gist: | 2 pakken Wyeast 1056 |
SG (begin - eind): | 1.072 - 1.024 |
Maisch-schema: | 20 liter Boskoops water op 63oC met 10.5gr CaSO4 (gips)(temperatuur zakt tot 59oC), opwarmen tot 61oC in 7 minuten Maisch-schema: - Beta-amylase: 61oC 10 min - Opwarmen tot 70oC: 15 minuten - Alpha-amylase: 70oC 45min - Opwarmen tot 78oC in 10min - Uitmaischen: 78oC 5min 3x gefilteerd door de kafdeeltjes (afgedekt met geperforeerd zilver-folie) Nagespoeld met 9 liter Boskoops water van 67oC |
Vergisting: | 1e vergisting van 6 dagen 2e vergisting met koudhop van 8 dagen |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 1.1 gr kristalsuiker per flesje |
Batch-nummer(s): | 002 |
Co-brouwer: | John v.d. Sande |