Saison de Boskoop
Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de zuid-Belgische provincie Henegouwen.Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit oorspronkelijk een seizoensbier was, wat door de boeren gebrouwen werd in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de koude winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een relatief laag alcoholpercentage van rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.
De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Walloniƫ. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%, maar er zijn ook een paar zwaardere versies gebrouwen.
Enkele bekende voorbeelden: Saison Dupont, Saison 1900, Saison d'Epeautre, en Saison de Pipaix.
Op de laats-genoemde saison is de Saison de Boskoop gebaseerd, maar met iets ander samenstelling van mouten en kruiden, om een vollere smaak te krijgen, zonder de dorstlessende droogheid van een typische saison te verliezen. De eerste batch (004) is gebrouwd voor een speciaal familie-weekend in Zuid-Frankrijk in mei 2015.
De gemberwortel, de sinasappel en de ster-anijs geven een mooie verfrissende balans tegen de hoppigheid en de volle body van dit bier. Een saison die prikkelt op de tong en een volle smaak achterlaat in de mond.
De eerste batch is gebrouwen met mijn zwager, John v.d. Sande
De derde batch (de Twee Vrienden editie) is gebrouwen met een oude schoolvriend, Emile Asselbergs
De laatste batches zijn vergist met een speciale Saison gist
Aanbevolen drink temperatuur: 7...10 oC
|
|
Gebotteld: | 2015-03-22 (004) 2016-03-13 (008) 2017-04-03 (013) 2018-10-20 (022) 2020-04-15 (032) 2021-06-16 (039) |
Alc. vol.: | 6.5%...6.9% (004, 008, 013)) 8.7%..9.6% (022, 032, 039) |
EBC: | 16...26 |
EBU: | 28...33 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 2.390 kg Pilsmout (3 EBC) 2.110 kg Vienna mout (7 EBC) 1.060 kg Munchener mout (15 EBC) 0.150 kg Aroma 50 (50 EBC) |
Hoppen: | 62 gr Hallertau Hersbrucker (3.5% @ 90 minuten) 30 gr E.K. Golding (5.5% @ 15 minuten) |
Kruiden: | 10 gr Sinaasappelschil, bitter (@ 15 minuten) 40 gr Sinaasappelschil, zoet (@ 15 minuten) 12 gr Steranijs (@ 15 minuten) 12 gr Verse gemberwortel (fijn gesneden @ 15 minuten) 8 gr Zwarte peperkorrels (grof gemalen @ 15 minuten) 2.2gr gistvoeding 4.0gr Iers mos |
Gist: | 022, 032 en 039: 17gr Mangrove Jack's French Saison M29 008 en 013: 17 gr DCL/Fermentis T-58 SafBrew Specialty Ale |
SG (begin - eind): | 1.065 - 1.002 |
Maisch-schema: | Infusie met 25 liter Boskoops water (1.5gr CaCl2, 0.5gr CaSO4 (gips) en 6.0ml melkzuur) op 66oC Maisch-schema: - Beta-amylase: 64oC 60 min - Opwarmen tot 72oC: 10 minuten - Alpha-amylase: 72oC 30min - Opwarmen tot 78oC in 5min - Uitmaischen: 78oC 10min Filteren met pomp door beslag, elke 15 min. beslag roeren to Alpha-amylase Gespoeld met 3.9 liter Boskoops water van 81oC met 0.6ml melkzuur |
Vergisting: | Vergisting van 19 dagen op 26-29oC (oplopend) |
Bottelen: | In 33cl flesjes met 1 Cooper sugar drop (eff. 2.52gr suiker) per flesje (7.6gr/l) |
Batch-nummer(s): | 004, 008, 013 (Twee vrienden editie), 022, 032 en 039 |
Co-brouwers: | John v.d. Sande (004) Emile Asselbergs (013) |