Barrel Project #1
Elke keer dat ik een brouwerij bezocht keek ik met interesse naar de met bier gevulde vaten. Als een liefhebber van Geuze- en vat-gerijpte bieren, onstond het idee om beide te kombineren, en ik heb een 15 litere nieuw eiken-houten vaatje aangeschaft.In de zomer van 2023 heb ik een simpel biertje gebrouwen met ong. 20% ongemoute oer-tarwe. Helaas geen koel-zolder waarin het bier op natuurlijke wijze in aanraking kan komen met de wilde Brettanomyous gist, maar door wat gecultiveerde Brett-gist op het vat toe te voegen wordt een complex en interessant zuur bier na gestreeft.
De tijd zal het leren, want tijd is een brouwer's grootste vriend: Barel Project #1!
Aanbevolen drink temperatuur: 10...12oC
Gebotteld: | In nieuw eikenhouten vat: 2023-06-23 geplande bottle-datum: Juni 2024 |
Alc. vol.: | +6.5% |
EBC: | 55 |
EBU: | 30 |
Brouwvolume: | 20 liter vat-volume: 15 liter |
Mouten: | 2730gr Pils mout 990gr Tarwe mout 990gr Emmertarwe (ongemout) 250gr Chocolade tarwe mout |
Hoppen en kruiden: | 75gr Hallertauer Hersbrucker (2020 3.5% @ 90 minuten) |
Koken: | 90 minuten |
Gist: | 20gr Mangrove Jack M41 Belgium Ale op 20oC 70ml White Labs WLP653 Brettanomyus Lambicus |
SG (begin - eind): | 1.054 - 1.010 |
Maisch-schema: | 21.0 liter Boskoops water met 2.5gr CaSO4, 1.5gr CaCl2 en 5.0ml melkzuur (80%) Beta-amylase: 30 minuten 64oC roeren na 15 en 30 minuten roeren In 5 minuten opwarmen naar 72oC Alpha-amylase: 45 minuten op 72oC In 5 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten uitmaischen op 78oC Spoelen: Gespoeld met 8.2 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC |
Vergisting: | 7 dagen in CCT, geen gist afgetapt (M41) Ong. 1 jaar in een nieuw 15 liter eikenhouten vat (WLP653) |
Bottelen: | Gepland ergens in juni 2024 |
Batch-nummer(s): | 048 |
Oplage: | nog niet bekend |