Barrel Project #1

Elke keer dat ik een brouwerij bezocht keek ik met interesse naar de met bier gevulde vaten. Als een liefhebber van Geuze- en vat-gerijpte bieren, onstond het idee om beide te kombineren, en ik heb een 15 litere nieuw eiken-houten vaatje aangeschaft.

In de zomer van 2023 heb ik een simpel biertje gebrouwen met ong. 20% ongemoute oer-tarwe. Helaas geen koel-zolder waarin het bier op natuurlijke wijze in aanraking kan komen met de wilde Brettanomyous gist, maar door wat gecultiveerde Brett-gist op het vat toe te voegen wordt een complex en interessant zuur bier na gestreeft.

De tijd zal het leren, want tijd is een brouwer's grootste vriend: Barel Project #1!

Aanbevolen drink temperatuur: 10...12oC

Barrel Project #1
Gebotteld: In nieuw eikenhouten vat: 2023-06-23
geplande bottle-datum: Juni 2024
Alc. vol.: +6.5%
EBC: 55
EBU: 30
Brouwvolume: 20 liter
vat-volume: 15 liter
Mouten: 2730gr Pils mout
990gr Tarwe mout
990gr Emmertarwe (ongemout)
250gr Chocolade tarwe mout
Hoppen en kruiden: 75gr Hallertauer Hersbrucker (2020 3.5% @ 90 minuten)
Koken: 90 minuten
Gist: 20gr Mangrove Jack M41 Belgium Ale op 20oC
70ml White Labs WLP653 Brettanomyus Lambicus
SG (begin - eind): 1.054 - 1.010
Maisch-schema: 21.0 liter Boskoops water met 2.5gr CaSO4, 1.5gr CaCl2 en 5.0ml melkzuur (80%)
Beta-amylase: 30 minuten 64oC
roeren na 15 en 30 minuten roeren
In 5 minuten opwarmen naar 72oC
Alpha-amylase: 45 minuten op 72oC
In 5 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Gespoeld met 8.2 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 7 dagen in CCT, geen gist afgetapt (M41)
Ong. 1 jaar in een nieuw 15 liter eikenhouten vat (WLP653)

TILT vergistingscurve
Bottelen: Gepland ergens in juni 2024
Batch-nummer(s): 048
Oplage: nog niet bekend