Boskoopse Pruim van de Buurvrouw

Wat antwoordt je op de vraag van de buurvrouw of je van pruimen bier kunt maken? "Jij brengt het, ik brouw het!" En een paar uur later stond er een grote emmer met Reine Victoria voor mijn deur.

En hoe noem je het uiteindelijke bier dan? Zeker als je een paar flesjes langs brengt en de buurman is ook thuis.

De Pruim van de Buurvrouw is een donkere koffie-achtige porter waarin het zoete van het bier en de fris-fruitige pruimen-aroma's mooi in balans zijn met het in port geweekte eikenhout. En bier om samen met de buurvrouw (en de buurman) te drinken!

Aanbevolen drink temperatuur: 10...14oC

label - Boskoopse Imperial Red Ale
Gebotteld: 2021-11-27
Alc. vol.: 7.5%
EBC: 94
EBU: 42
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 2,400gr Pale Ale (5 EBC)
5,000gr Münchner Light (15 EBC)
410gr Cara-Aroma (400 EBC)
410gr Mroost 900 MD (900 EBC)
Hoppen en kruiden: 20gr Chinook (2018, 13.3% @ 75 min)
2.5gr kruidnagels (heel)(@ 75 min)
25gr Chinook (2018, 13.3% @ 15 min)
25gr Ahtanum (2017, 4.4% @ 15 min)
100gr uitgelekt Frans eiken-hout, medium toasted, geweekt op Graham's Fine Ruby Port (sinds 2019) (laatste week van de vergisting)
Koken: 90 minuten
Gist: 20gr Mangrove Jack's Belgium Abbey M47, start op 19oC, na 3 dagen 20oC, en na 7 dagen 21oC
SG (begin - eind): 1.082 - 1.028
Maisch-schema: 24.0 liter Boskoops water met 2.5gr CaSO4, 1.5gr CaCl2 en 5.5ml melkzuur (80%)
Beta-amylase: 30 minuten op 64oC
roeren na 15 minuten roeren
In 5 minuten opwarmen naar 72oC
Alpha-amylase: 55 minuten op 72oC
In 5 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Gespoeld met 7.5 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 22 dagen in CCT, geen gist afgetapt

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 33cl flesjes met 1.8gr suiker (5.4gr/l)
Batch-nummer(s): 042
Oplage: 66x 0.33l