Boskoopse Emmer-tarwe Mei-Bock
Emmertarwe (Triticum dicoccum) is de oervader van harde tarwe (Triticum durum) en khorasantarwe of kamut (Triticum turgidum) en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort, maar is een beetje in onbruik geraakt.Dus tijd voor een "oer-biertje": een lichte versie van een Mei-(tarwe)bock met 40% ongemoute tarwe en de rest alleen gemoute tarwe (zo'n beetje de grens van het diastatisch vermogen).
Het resultaat is een licht-gekleurt en niet te zwaar alcoholisch fris bier wat (veel te?) makkelijk wegdrinkt. Vanwege het grote succes bij vrienden snel een tweede keer gebrouwd!
Aanbevolen drink temperatuur: 6...8oC
|
|
Gebotteld: | 2023-04-20 (049) 2023-07-31 (051) |
Alc. vol.: | 5.6% |
EBC: | 13 |
EBU: | 33...35 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 4,000gr tarwe-mout (4 EBC) 2,700gr Emmer-tarwe (ongemout) (5 EBC) noot: 500gr rijsthulzen toegevoegd |
Hoppen en kruiden: | 35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ 90 min) 35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ 15 min) 35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ vlamuit, 20 minuten) |
Koken: | 90 minuten |
Gist: | 17gr Safale US-05, start op 19oC, eindigen op 23oC |
SG (begin - eind): | 1.061 - 1.021 |
Maisch-schema: | 23.0 liter Boskoops water met 2.2gr CaSO4, 1.2gr CaCl2 en 9.0ml melkzuur (80%) Beta-amylase: 75 minuten op 64oC roeren na 15, 30, 45 en 60 minuten roeren In 5 minuten opwarmen naar 72oC Alpha-amylase: 75 minuten op 72oC In 5 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten uitmaischen op 78oC Spoelen: Gespoeld met 8.0 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC |
Vergisting: | 21 dagen in CCT, geen gist afgetapt |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 2.0gr suiker (6.6gr/l) |
Batch-nummer(s): | 049 and 051 |
Oplage: | 56x 0.33l |