Boskoopse Emmer-tarwe Mei-Bock

Emmertarwe (Triticum dicoccum) is de oervader van harde tarwe (Triticum durum) en khorasantarwe of kamut (Triticum turgidum) en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort, maar is een beetje in onbruik geraakt.
Dus tijd voor een "oer-biertje": een lichte versie van een Mei-(tarwe)bock met 40% ongemoute tarwe en de rest alleen gemoute tarwe (zo'n beetje de grens van het diastatisch vermogen).

Het resultaat is een licht-gekleurt en niet te zwaar alcoholisch fris bier wat (veel te?) makkelijk wegdrinkt. Vanwege het grote succes bij vrienden snel een tweede keer gebrouwd!

Aanbevolen drink temperatuur: 6...8oC

label - Boskoopse Emmer-tarwe Mei-bock

label - Boskoopse Emmer-tarwe Mei-bock
Gebotteld: 2023-04-20 (049)
2023-07-31 (051)
Alc. vol.: 5.6%
EBC: 13
EBU: 33...35
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 4,000gr tarwe-mout (4 EBC)
2,700gr Emmer-tarwe (ongemout) (5 EBC)
noot: 500gr rijsthulzen toegevoegd
Hoppen en kruiden: 35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ 90 min)
35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ 15 min)
35gr Hellertua Tradition (2020, 5.6% @ vlamuit, 20 minuten)
Koken: 90 minuten
Gist: 17gr Safale US-05, start op 19oC, eindigen op 23oC
SG (begin - eind): 1.061 - 1.021
Maisch-schema: 23.0 liter Boskoops water met 2.2gr CaSO4, 1.2gr CaCl2 en 9.0ml melkzuur (80%)
Beta-amylase: 75 minuten op 64oC
roeren na 15, 30, 45 en 60 minuten roeren
In 5 minuten opwarmen naar 72oC
Alpha-amylase: 75 minuten op 72oC
In 5 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Gespoeld met 8.0 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 21 dagen in CCT, geen gist afgetapt

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 30cl flesjes met 2.0gr suiker (6.6gr/l)
Batch-nummer(s): 049 and 051
Oplage: 56x 0.33l