The Dark Side Of The PUNKer
Een Black IPA (BIPA), een taalkundige oxymoron, maar geen oxymoron in smaak! De donkere mouten zijn ge-'cold-steeped' om een zachte smaak te behouden. Dit bier is een kombinatie van de wat donkere koffie-tonen van de mouten en de fruitigheid van de hop. Inderdaad 'hop', want in deze versie wordt slechts een hop gebruikt: de 'Sorachi Ace'.Aanbevolen drink temperatuur: 8...10oC
Gebotteld: | 2023-07-21 (050) |
Alc. vol.: | 7.2% |
EBC: | 58 |
EBU: | 112 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 4340gr Pale Ale (6 EBC) 1,280gr tarwe-mout (4 EBC) 640gr Crystal mout (160 EBC) 130gr Carafa III (1400 EBC) noot: de Carafa III is 24 uur van te voren geweekt in 2 litere water. Na filtering de mout, is ong. 1.8 liter donker aftreksel vlak voor het einde van de kook aan het wort toegevoegd. |
Hoppen en kruiden: | 104gr Sorachi Ace (2018, 11% @ 60 min) 50gr Sorachi Ace (2018, 11% @ 15 min) 50gr Sorachi Ace (2018, 11% @ flame-out @ 98 125gr Sorachi Ace (2018, 11% @ dry-hopping, 5 dagen voor het bottelen) |
Koken: | 90 minuten |
Gist: | 17gr Safale US-05, start op 19oC, eindigen op 23oC |
SG (begin - eind): | 1.076 - 1.023 |
Maisch-schema: | 21.2 liter Boskoops water met 2.5gr CaSO4, 1.5gr CaCl2 en 5.0ml melkzuur (80%) Beta-amylase: 30 minuten op 64oC roeren op 15 en 30 minuten In 5 minuten verhitten tot 72oC Alpha-amylase: 45 minuten op 72oC In 5 minuten verhitten tot 78oC 10 minutes uitmaischen op 78oC Spoelen: Spoel met 7.0 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC |
Vergisting: | 21 dagen in CCT, geen gist afgetapt |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 1.5gr suiker (5.0gr/l, CO2 vol.: 2.3) |
Batch-nummer(s): | 050 |
Oplage: | 60x 0.3 |