The Dark Side Of The PUNKer

Een Black IPA (BIPA), een taalkundige oxymoron, maar geen oxymoron in smaak! De donkere mouten zijn ge-'cold-steeped' om een zachte smaak te behouden. Dit bier is een kombinatie van de wat donkere koffie-tonen van de mouten en de fruitigheid van de hop. Inderdaad 'hop', want in deze versie wordt slechts een hop gebruikt: de 'Sorachi Ace'.

Aanbevolen drink temperatuur: 8...10oC

The Dark Side of the PUNKer label
Gebotteld: 2023-07-21 (050)
Alc. vol.: 7.2%
EBC: 58
EBU: 112
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 4340gr Pale Ale (6 EBC)
1,280gr tarwe-mout (4 EBC)
640gr Crystal mout (160 EBC)
130gr Carafa III (1400 EBC)
noot: de Carafa III is 24 uur van te voren geweekt in 2 litere water. Na filtering de mout, is ong. 1.8 liter donker aftreksel vlak voor het einde van de kook aan het wort toegevoegd.
Hoppen en kruiden: 104gr Sorachi Ace (2018, 11% @ 60 min)
50gr Sorachi Ace (2018, 11% @ 15 min)
50gr Sorachi Ace (2018, 11% @ flame-out @ 98oC, 20 minuten)
125gr Sorachi Ace (2018, 11% @ dry-hopping, 5 dagen voor het bottelen)
Koken: 90 minuten
Gist: 17gr Safale US-05, start op 19oC, eindigen op 23oC
SG (begin - eind): 1.076 - 1.023
Maisch-schema: 21.2 liter Boskoops water met 2.5gr CaSO4, 1.5gr CaCl2 en 5.0ml melkzuur (80%)
Beta-amylase: 30 minuten op 64oC
roeren op 15 en 30 minuten
In 5 minuten verhitten tot 72oC
Alpha-amylase: 45 minuten op 72oC
In 5 minuten verhitten tot 78oC
10 minutes uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Spoel met 7.0 liter Boskoops water met 1.0ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 21 dagen in CCT, geen gist afgetapt

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 30cl flesjes met 1.5gr suiker (5.0gr/l, CO2 vol.: 2.3)
Batch-nummer(s): 050
Oplage: 60x 0.3