Boskoopse Imperial Red Ale
Imperial red Ale is een relatief jonge bierstijl, die voortkomt uit de sterkere en beter bewaarbare varianten, de z.g.n. stock-ales, maar ook uit een te grote toevoeging van mouten en hoppen tijdens het brouwproces van de Port Brewing Company in San Marcos, Texas, die toen maar de Stone Arogant Bastard genoemd werd. En zie hier: de Imperial Red Ale werd als bierstijl geboren.De Boskoopse variant is gebrouwen naar de oorspronkelijke bierstijl met een enkele hopsoort (Amarillo (037) of Styrian Gold (054)): een mooie balans tussen karamel-moutigheid, fruitigheid en het bittere van de hop.
Aanbevolen drink temperatuur: 6...8oC
|
|
Gebotteld: | 2024-02-24 (054) 2021-01-22 (037) |
Alc. vol.: | 8.1...8.4% |
EBC: | 40 |
EBU: | 45 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | Batch 054: 3150gr Vienna (10 EBC) 2900gr Pale Ale (6 EBC) 2050gr Cara-Red (50 EBC) 100gr Pale Chocolate (400 EBC) Batch 037: 5,780gr Pale Ale (5 EBC) 960gr Münchner I (15 EBC) 280gr Dark Crystal (300 EBC) 280gr CaraMunich II (120 EBC) 240gr Bohemian Dark (floor-malted) (20 EBC) |
Hoppen: | Batch 054 - Styrian Gold versie: 146gr Styrian Gold (2022, 4.6% @ 90min) 60gr Styrian Gold (2022, 4.6% @ 60min) 80gr Styrian Gold (2022, 4.6% @ vlamuit) 100gr Styrian Gold (2022, 4.6% @ koudhop na hoofdvergisting, 11 dagen) Batch 037 - Amarillo versie: 16gr Amarillo (2019, 8.8% @ 60min) 34gr Amarillo (2019, 8.8% @ 20min) 34gr Amarillo (2019, 8.8% @ 10min) 27gr Amarillo (2019, 8.8% @ vlamuit) 43gr Amarillo (2019, 8.8% @ koudhop na hoofdvergisting, 5 dagen) |
Koken: | 90 minuten |
Gist: | 17gr Fermentis Safale S-05, op 23oC (batch 034 op 19oC, oplopend naar 21oC) |
SG (begin - eind): | 1.081 - 1.023 |
Maisch-schema: | 24.0 liter Boskoops water met 1.0gr CaCl2, 2.0gr CaSO4 en 5.0ml melkzuur Beta-amylase: 60 minuten op 64oC roeren na 15 minuten roeren In 5 minuten opwarmen naar 72oC Alpha-amylase: 60 minuten op 72oC In 5 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten uitmaischen op 78oC Spoelen: Gespoeld met 8.0 liter Boskoops water met 1.3ml melkzuur op 80oC |
Vergisting: | 25 dagen in CCT, geen gist afgetapt |
Bottelen: | In 30cl flesjes met 3ml suiker-oplossing (5.8gr/l) |
Batch-nummer(s): | 037 en 054 |
Oplage: | +60x 0.3l |