Boskoopse Weense Wals

Vienna en Münich Märzen zijn twee nauw-verwante bierstijlen die door twee brouwers, Dreher (Wenen) en Sedlmayr (Munchen), rond 1830-1835 onafhankelijk van elkaar ontwikkeld zijn o.b.v. een lager met een licht gecarameliseerde mouting. Dit gaf een zacht, pilsachtig bier, iets donkerder en iets moutiger van smaak. Dreher noemde zijn mout en zijn bier Vienna; Sedlmayr noemde zijn mout Münich en zijn bier Münich Märzen.

De Boskoopse versie van deze Vienna is vergist met een bovengist op lage temperatuur en is een Ale-versie, met toch een zachte moutigheid en en lichte caramel-toets

Aanbevolen drink temperatuur: 8...10 oC

label - Boskoopse Weense Wals
Gebotteld: 2020-07-03
Alc. vol.: 5.4%
EBC: 27
EBU: 28
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 3,000gr Vienna (6-9EBC)
900gr Münich Light (14-18EBC)
740gr Cara-pils (2.5-6.5 EBC)
490gr Lichte Tarwe-mout (3EBC
250gr Melanoidin mout (70EBC)
50gr Cara-Münich I (80-100EBC)
Hoppen: 72gr Saaz (2.5% @ 90min)
20gr Hellertau Tradition (5.8% @ 10min)
Toevoegingen: 4gr Iers mos (@ 10min)
Gist: 17gr Fermentis SafAle S-05 op 17oC
SG (begin - eind): 1.055 - 1.014
Maisch-schema: 22.8 liter Boskoops water met 2gr CaCl2 en 4ml melkzuur
1e Maisch-stap: 60 minuten op 64oC
elke 15 minuten roeren
In 10 minuten opwarmen naar 72oC
30 minuten rust op 72oC
In 10 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Gespoeld met 5.4 liter Boskoops water met 1ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 21 dagen in CCT, geen gist afgetapt

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 33cl flesjes met 1.8gr suiker per fles (5.3gr/l)
Batch-nummer(s): 034
Oplage: 53x 0.33l*
4x0.375l
*flesjes afgevuld tot 2cm onder de dop (=0.33l)