Boskoopse Vlierige Blonde

Rond Boskoop staan de vlierbloesem volop in bloei in the lente. Een uitnodiging om een bier met deze heerlijk geurige bloemen te maken: een blond-bier met een infusie van brandewijn waarin de verse vlierbloesem minstens een 3-tal maanden getrokken is. Een blondje met een vlier(-bloemig) karakter!

vlierbloesem

label - Boskoopse Vlierige Blonde 055

label - Boskoopse Vlierige Blonde 044

label - Boskoopse Vlierige Blonde

Aanbevolen drink temperatuur: 8...10 oC
Gebotteld: 055: 2024-05-14
044: 2022-03-09
035: 2020-09-07
Alc. vol.: 6.3...7.2%
EBC: 13...23
EBU: 30...33
Brouwvolume: 20...23 liter
Mouten: 3,500gr Pils (3 EBC)
1,200gr Vienna (10 EBC)
1,100gr Lichte Tarwe-mout (3 EBC)
220gr kristalsuiker (0 EBC) toegevoegd na 10 minuten koken
Hoppen en kruiden: 21gr First Gold (2017, 10.2% @ 90min)
15gr Saaz (2023, 4.0% @ 30min)
25gr Saaz (2023, 4.0% @ 15min)
25gr Saaz (2023, 4.0% % 5min)
120gr Vlierbloesem (vlamuit en koudhop)
Ongeveer 10% per jaar veroudering extra toegevoegd
Toevoegingen: 150ml Mispelblom Brandwijn (35%) waarin verse-geplukte vlierbloesem meer dan 24 maanden geweekt heeft (2 dagen voor bottlen)
De brandewijn is gefilterd met een kaasdoek en via een trechtertje door het waterslotgat in de CCT toegevoegd.
Gist: 17gr Fermentis T-58 Safbrew Specialty Ale at 20oC
SG (begin - eind): 1.070 - 1.022
1.062 - 1.020 (055)
Maisch-schema: 24 liter Boskoops water met 0.5gr CaCl2, 2.0gr CaSO4 en 7.0ml melkzuur
Bete-Amylase: 40 minuten op 65oC
In 5 minuten opwarmen naar 72oC
Alpha-Amylase: 40 minuten op 72oC
roeren op 15 en 30 minuten roeren
In 10 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uitmaischen op 78oC
Spoelen:
Gespoeld met 10 liter Boskoops water met 1.3ml melkzuur op 80oC
Vergisting: 19...30 dagen in CCT, geen gist afgetapt

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 30...33cl flesjes met 2.3gr suiker (opgelost in water) per fles (7.7gr/l)
Batch-nummer(s): 035, 044 en 055
Oplage: 44 x 0.3l + 26x 0.33l + 1x .75l