Boskoopse Vlierige Blonde
Rond Boskoop staan de vlierbloesem volop in bloei in the lente. Een uitnodiging om een bier met deze heerlijk geurige bloemen te maken: een blond-bier met een infusie van brandewijn waarin de verse vlierbloesem minstens een 3-tal maanden getrokken is. Een blondje met een vlier(-bloemig) karakter!Aanbevolen drink temperatuur: 8...10 oC |
|
Gebotteld: | 055: 2024-05-14 044: 2022-03-09 035: 2020-09-07 |
Alc. vol.: | 6.3...7.2% |
EBC: | 13...23 |
EBU: | 30...33 |
Brouwvolume: | 20...23 liter |
Mouten: | 3,500gr Pils (3 EBC) 1,200gr Vienna (10 EBC) 1,100gr Lichte Tarwe-mout (3 EBC) 220gr kristalsuiker (0 EBC) toegevoegd na 10 minuten koken |
Hoppen en kruiden: | 21gr First Gold (2017, 10.2% @ 90min) 15gr Saaz (2023, 4.0% @ 30min) 25gr Saaz (2023, 4.0% @ 15min) 25gr Saaz (2023, 4.0% % 5min) 120gr Vlierbloesem (vlamuit en koudhop) Ongeveer 10% per jaar veroudering extra toegevoegd |
Toevoegingen: | 150ml Mispelblom Brandwijn (35%) waarin verse-geplukte vlierbloesem meer dan 24 maanden geweekt heeft (2 dagen voor bottlen) De brandewijn is gefilterd met een kaasdoek en via een trechtertje door het waterslotgat in de CCT toegevoegd. |
Gist: | 17gr Fermentis T-58 Safbrew Specialty Ale at 20oC |
SG (begin - eind): | 1.070 - 1.022 1.062 - 1.020 (055) |
Maisch-schema: | 24 liter Boskoops water met 0.5gr CaCl2, 2.0gr CaSO4 en 7.0ml melkzuur Bete-Amylase: 40 minuten op 65oC In 5 minuten opwarmen naar 72oC Alpha-Amylase: 40 minuten op 72oC roeren op 15 en 30 minuten roeren In 10 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten uitmaischen op 78oC Spoelen: Gespoeld met 10 liter Boskoops water met 1.3ml melkzuur op 80oC |
Vergisting: | 19...30 dagen in CCT, geen gist afgetapt |
Bottelen: | In 30...33cl flesjes met 2.3gr suiker (opgelost in water) per fles (7.7gr/l) |
Batch-nummer(s): | 035, 044 en 055 |
Oplage: | 44 x 0.3l + 26x 0.33l + 1x .75l |