Boskoops Stout op zijn Grieks
Wel eens in Griekenland geweest, dan heb je ongetwijfeld wel een kennis gemaakt met de hars van de Griekse mastiekboom: Mastiha (of Masticha)? Als hobby-brouwer denk je meteen aan een mogelijkheid om hier een bier van te brouwen. Boskoops Stout op zijn Grieks is het resultaat. Geen recept voor beginners, want Mastiha wordt snel een kleverige klomp die overal aan de brouw-installatie plakt.Maar het resultaat is een donker bier met de karakteristiek geur en smaak van Masiha. Een slok Griekenland in Boskoop!
Aanbevolen drink temperatuur: 10...12 oC
Gebotteld: | 043: 2022-01-04 025: 2019-01-13 |
Alc. vol.: | 7.4...7.6% |
EBC: | 75...84 |
EBU: | 85...107 |
Brouwvolume: | 20 liter |
Mouten: | 5,840gr Pale Mout 750gr Rookmout 300gr Pale Chocate 400gr Rogge 200gr Carafa Special III |
Hoppen: | 24gr Amarillo (2019, 8.9% @ 90min) 66gr Amarillo (2020, 10.9% @ 20min) 35gr Amerillo (2020, 10.9% @ vlamuit) |
Toevoegingen: | 50gr Mastiha (Masticha) brokjes (tranen) doormidden-geknipt in hopzakje. 100gr eiken chips (frans, medium-toasted) op Aberlour A'Bunadh whiskey Toegevoegd na 3 dagen, (na de hoofdvergisting). let op: de masiha-poeder wordt een kleverige klont boven 40oC, vandaar de bovenstaande manier van toevoegen! Masiha tranen |
Gist: | Fermentis BE-256 SaAle Belgium |
SG (begin - eind): | 1.075 - 1.021 |
Maisch-schema: | 1e Maisch-stap: Eiwitrust met 24 liter Boskoops water (met 6.0ml melkzuur, 1.0gr CaCl2 en 1.5gr CaSO4 (gips)) van 54oC op 53..54oC: 10
minuten In 10 minuten opwarmen naar 64oC Beta-amylase op 64oC voor 45 minuten In 5 minuten opwarmen naar 70oC Alpha-amylase op 70oC voor 45 minuten In 5 minuten opwarmen naar 78oC 10 minuten uit-maischen op 78oC Filteren door pomp door wort, elke 15 min. roeren tijdens Beta-amylase. Gespoeld met 6.8l liter Boskoops water (onbehandeld) op 86oC |
Vergisting: | Vergisting in CCT van 16 dagen (mag een week langer, want er waren enkele gushers bij). |
Bottelen: | In 33cl flesjes met 1.7gr suiker opgelost in water (eff. 5.2gr/l suiker) |
Batch-nummer(s): | 025 en 043 |
Oplage: | 55x 0.33l |