Boskoops Stout op zijn Grieks

Wel eens in Griekenland geweest, dan heb je ongetwijfeld wel een kennis gemaakt met de hars van de Griekse mastiekboom: Mastiha (of Masticha)? Als hobby-brouwer denk je meteen aan een mogelijkheid om hier een bier van te brouwen. Boskoops Stout op zijn Grieks is het resultaat. Geen recept voor beginners, want Mastiha wordt snel een kleverige klomp die overal aan de brouw-installatie plakt.

Maar het resultaat is een donker bier met de karakteristiek geur en smaak van Masiha. Een slok Griekenland in Boskoop!

Aanbevolen drink temperatuur: 10...12 oC

Boskoops Stout op zijn Grieks 043

Boskoops Stout op zijn Grieks 025
Gebotteld: 043: 2022-01-04
025: 2019-01-13
Alc. vol.: 7.4...7.6%
EBC: 75...84
EBU: 85...107
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 5,840gr Pale Mout
750gr Rookmout
300gr Pale Chocate
400gr Rogge
200gr Carafa Special III
Hoppen: 24gr Amarillo (2019, 8.9% @ 90min)
66gr Amarillo (2020, 10.9% @ 20min)
35gr Amerillo (2020, 10.9% @ vlamuit)
Toevoegingen: 50gr Mastiha (Masticha) brokjes (tranen) doormidden-geknipt in hopzakje.
100gr eiken chips (frans, medium-toasted) op Aberlour A'Bunadh whiskey
Toegevoegd na 3 dagen, (na de hoofdvergisting).

Masiha
let op: de masiha-poeder wordt een kleverige klont boven 40oC, vandaar de bovenstaande manier van toevoegen!

Masiha
Masiha tranen
Gist: Fermentis BE-256 SaAle Belgium
SG (begin - eind): 1.075 - 1.021
Maisch-schema: 1e Maisch-stap: Eiwitrust met 24 liter Boskoops water (met 6.0ml melkzuur, 1.0gr CaCl2 en 1.5gr CaSO4 (gips)) van 54oC op 53..54oC: 10 minuten
In 10 minuten opwarmen naar 64oC
Beta-amylase op 64oC voor 45 minuten
In 5 minuten opwarmen naar 70oC
Alpha-amylase op 70oC voor 45 minuten
In 5 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten uit-maischen op 78oC
Filteren door pomp door wort, elke 15 min. roeren tijdens Beta-amylase.
Gespoeld met 6.8l liter Boskoops water (onbehandeld) op 86oC
Vergisting: Vergisting in CCT van 16 dagen (mag een week langer, want er waren enkele gushers bij).

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 33cl flesjes met 1.7gr suiker opgelost in water (eff. 5.2gr/l suiker)
Batch-nummer(s): 025 en 043
Oplage: 55x 0.33l