Boskoopse Bramen Porter

Wat te doen als je bramenstruik in je tuin tjokvol met grote sappige bramen zit? Als hobby-brouwer wordt je meteen nieuwsgierig of hiermee een biertje te brouwen valt.

Als een (eenmalig?) experiment is een zware Porter gebrouwen (SG(start)=1.082...1.086) en in de allerlaatste fase van het koken het sap van zo'n 3.5-5.0kg bramen toegevoegd. Het maisch-schema is wat aangepast om genoeg rest-suikers over te houden om het zuur van het bramensap te complementeren. Tijdens de vergisting zijn ook houtsnippers toegevoegd. Met als resultaat een mooie combinatie van het zoete en donkere van koffie en chocolade, aangevuld met het frisse van de bramen, en met daar overheen het zachte van het hout. Vol en zacht voor de koude winter-avonden (maar ook fris genoeg voor een mooie zomer-avond). Een Boskoopse Porter met een twist!

Eenmalig? Nee, 2017, 2018 and 2019 waren een te goed bramenjaar en voor 2023 lagen er al 5kg verse bramen in de vriezer om een nieuwe versie te brouwen! Deze is gebrouwen met Jorien. En omdat je samen sterker bent, hebben we ook een stereker versie gebrouwen door de gist op 30 oC te pitchen (vergeet de blow-off niet!).

Aanbevolen drink temperatuur: 8...12 oC

Boskoopse Bramen Porter 2023

Boskoopse Bramen Porter

Boskoopse Bramen Porter

Boskoopse Bramen Porter

Boskoopse Bramen Porter

Boskoopse Bramen Porter
Gebotteld: 047: 2023-01-24
030: 2020-01-17
024: 2018-12-18
017: 2017-11-22
011: 2016-10-26
Alc. vol.: 049: 9.4%
030: 8:3%
024: 8.2%
017: 7.3%
011: 7.8%
EBC: 62
EBU: 50
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 4,650gr Munichner I (15 EBC)
2,760gr Pale Ale (3 EBC)
290gr Special B (350 EBC)
110gr Caramunich III (150 EBC)
160gr Pale Chocolate (525 EBC)
150gr Carafa Special III (1400 EBC)
Hoppen: 20gr Chinook (13.3% @ 90 min)
20gr Chinook (13.3% @ 15 min)
20gr Ahtanum (@ 15 min)
Toevoegingen: 4.4gr Iers mos (@15 min)
3.85kg bramen uit eigen tuin*
150gr Frans eikenhoutsnippers**, sterk gebrand (@ 10min plus totale vergisting)
*noot:
De bramen zijn direct na plukken en wassen ingevroren. Na langzaam ontdooien 3gr Pectine Enzyme II toegevoegd en 24 uur laten inwerken. Daarna sap uitgeperst, gezeefd en snel opgewarmd, net voor het toegevoegen (@ 10 min, schatting: 2.0 liter, SG(bramen)=1.028-1.032)
**noot:
Voor de 2017, 2019 en 2023 batches zijn de eikenhoutsnippers 3 -12 maanden geweekt in Graham's Fine Ruby port
Gist: 011, 017: Danstar - Nottingham
024: Fermentis SafAle US-05
030: Mangrove Jack's M47 Belgium Abbey
047: Mangrove Jack's M47 Belgium Abbey
SG (begin - eind): 047: 1.079 - 1.012
030: 1.078 - 1.023
024: 1.090 - 1.030
017: 1.082 - 1.024
011: 1.080 - 1.022
Maisch-schema: Eerste rust: 120 minuten met 24.7 liter Boskoops water (met 3.3ml melkzuur en 2.2gr CaSO4) van 70oC op 67oC
In 15 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten rust op 78oC
gespoeld met 7.0 liter Boskoops water (1.2ml melkzuur) op 80oC
Vergisting: Eerste vergisting van 7-9 dagen
Tweede vergisting van 10-15 dagen, met toevoeging van de 150gr eikenhoutsnippers (20 minuten in de oven op 200oC)
TILT vergistingscurve
Bottelen: In 33cl flesjes met 1 Cooper sugar drop (eff. 2.52gr suiker) (7.6gr/l)
Batch-nummer(s): 017, 011, 024, 030 en 047
Oplage: 61 flesjes van 0.33l
2 flesjes van 0.3l (eerste en laatste flesje)