Boskoops Bodengraven Bier

Roel Mulder schreef het boek "De Verloren Bieren van Nederland", en een van de oude recepten uit dit boek van rond 1850 was het "Bodegraven Brown Stout", met daar in een oud kruid, scharlei. Dit bier is een eigentijdse versie, met scharlei van een Boskoopse kweker en opgegroeit in eigen tuin, waarin rekening gehouden is met de moderne brouw-granen en -hoppen. De kruiden-basis is het zelfde gehouden, wat een zwaar en kruidige Ale opleverde.

Ik had wat scharlei in de vriezer bewaard, dus dit recept is nog een keer gebrouwen in 2019, en... er staan al weer nieuwe scharlei-planten in de tuin!

Aanbevolen drink temperatuur: 8...12 oC

Boskoops Bodengraven Bier

Boskoops Bodengraven Bier
Gebotteld: 2018-05-19 (batch 020)
2019-03-08 (batch 026)
Alc. vol.: 8.3%
EBC: 29
EBU: 55
Brouwvolume: 20 liter
Mouten: 6,780gr Munichner I (15 EBC)
950gr Tarwe-mout licht (4 EBC)
670gr havervlokken (2 EBC) (25 min. voorgekookt met 3l water)
Hoppen: 54gr Hellertauer Tradition (6.2% @ 75 min)
46gr Hellertauer Tradition (6.2% @ 15 min)
54gr Hellertauer Hersbrucker (2.2% @ 15 min)
Toevoegingen: 30gr verse scharlei uit eigen tuin(@ 30min)
scharlei uit eigen tuin
Scharlei is familie van de salie

1.5gr anijszaad (@ 15min)
1.5gr kruidnagel (@ 15min)
4.5gr Iers mos (@ 15min)
4.0gr kaneelstok (@ vlamuit)
10.0gr vers-gesneden gemberwortel (@ vlamuit)
Gist: 22gr Danstar Nothingham, plus 2gr gistvoeding (batch 020)
20gr Mangrove Jack M42 New World Srong Ale, plus 2.2gr gistvoeding (batch 026)
SG (begin - eind): 1.085 - 1.025 (batch 020)
1.082 - 1.016 (batch 026)
Maisch-schema: Havervlokken voorkoken met 3 liter water en af laten koelen
Eenstaps-Maisch: 75 minuten met 21 liter Boskoops water (2.5ml melkzuur en 3.6gr gips) van 70oC op 67oC
In 15 minuten opwarmen naar 78oC
10 minuten rust op 78oC
4x gefilterd door spiraalfilter (a.g.v. de haver gaat dit heel langzaam!) (batch 020)
gespoeld met 10.5 liter Boskoops water (onbehandeld) op 80oC
Vergisting: Eerste vergisting van 8-16 dagen
Tweede vergisting van 6-13 dagen

TILT vergistingscurve
Bottelen: In 33cl flesjes met 1 Coopers carbonisatie-drop (eff. 2.52gr suiker) (7.6gr/l)
Batch-nummer(s): 020 (29l weckpan)
026 (EasyBrew30)
Oplage: 48x 0.3l (020)
54x 0.33l (026)